Palarnia kawy - tu rodzi się smak twojej kawy

2019-05-14

Zanim z plantacji kawa trafi w twoje ręce, musi przejść naprawdę długą drogę. Nie jest to z pewnością pierwsza rzecz, o której myślisz, sięgając po filiżankę swojego ulubionego czarnego płynu o poranku… A może powinna być? Na jej drodze bowiem stoi m.in. palarnia kawy https://arcyciekawa.pl/, od której prawidłowej pracy zależy to, jaki smak ma kawa w twojej filiżance. Ciekawe? Dowiedz się więcej!

Jakie znaczenie ma palenie kawy?

Palarnia kawy ma przed sobą niesamowite zadanie - to właśnie u nich ziarenka kawy zyskują swój smak i niepowtarzalny kolor. To ostatni etap produkcji tuż przed dostarczeniem ziaren do restauracji, kawiarni czy sklepów. Bardzo ważne jest to, by kawa po paleniu nie czekała już zbyt długo na spożycie. Okazuje się bowiem, że w ten sposób tracą swój aromat oraz niepowtarzalny smak. Każda profesjonalna palarnia kawy wykonuje proces palenia już po zamówieniu przez klienta - w ten sposób w jego ręce trafiają najlepsze kawy.

Palarnia kawy wyposażona jest w specjalny piec do palenia. Rozgrzewa się go do temperatury od 240 do 270 stopni Celsjusza. Palenie kawy to nie jest długi proces - zajmuje maksymalnie kilkadziesiąt minut. Jego długość zależy od tego, co chcemy uzyskać - jaka mają być kwasowość, smak czy goryczka. Każdy miłośnik kawy powinien sprawdzić, czy w jego mieście nie działa jakaś niewielka palarnia kawy. W ten sposób może zamawiać świeżo palone ziarna i cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem kawy na co dzień.

Sposoby palenia kawy

Okazuje się, że palenie kawy to nie taka oczywista sprawa. Palarnia kawy może zaoferować nawet 4 różne stopnie jej wypalenia. Jeśli szukasz delikatnej i łagodnej w smaku kawy, poproś o jasne palenie. Niektórzy mówią, że w pewnym sensie ziarna wypalone na jasno przypominają herbatę. Wyróżniają się jednak bardzo bogatym aromatem, którego nie utraciły w krótkim procesie palenia w niewysokiej temperaturze.

Palarnia kawy może zaproponować także - najczęściej stosowane - palenie średnie. Najczęściej właśnie tak wypalona kawa dostępna jest w każdym sklepie. Dzięki temu uzyskiwana jest bowiem idealna harmonia pomiędzy zawartością kofeiny, a delikatnością smaku danych ziaren. To także doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dotychczas nie zaopatrywali się w palarni kawy i chcieliby rozpocząć swoją przygodę z takim jej przygotowaniem. W ten sposób zyskujesz minimalną goryczkę przy maksymalnym aromacie.

Jeśli natomiast jesteś już koneserem kawy, a palarnia kawy to twój drugi dom, zdecyduj się na ciemne palenie. Okazuje się jednak, że długo palona kawa o przyjemnym orzechowym lub kawowym aromacie, nie ma w sobie niemal wcale kofeiny. Pijemy ją więc dla samego smaku, nie pobudzenia.

Palarnia kawy - czy można mieć ją w domu?

Jeśli czujesz, że proces palenia kawy totalnie cię pochłonął, nic nie stoi na przeszkodzie, by w twojej kuchni pojawiła się palarnia kawy. Zakładając, że posiadasz piekarnik z funkcją termoobiegu i kupiłeś niepalone ziarna - nic nie stoi ci na przeszkodzie. Ziarna palone metodą średnią uzyskasz dzięki nagrzaniu piekarnika do 240 stopni i paleniu kawy przez 15 minut. Jeśli chcesz cieszyć się najlepszym smakiem, prosto z piekarnika włóż ziarna do młynka i przygotuj napar. Twoja domowa palarnia kawy cię nie zawiedzie!